Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Stwórz nowy wÄ…tek Odpowiedz w wÄ…tku  Strona 1 z 1
 [ Posty: 11 ] 
 !!!Izrael zniszczyÅ‚ syryjski reaktor atomowy!!! 
Drukuj Poprzedni | NastÄ™pny 
Autor Wiadomość
Konsul

Post !!!Izrael zniszczyÅ‚ syryjski reaktor atomowy!!!
http://www.dziennik.pl/Default.aspx?Tab ... leId=64036

Ogolnie ciekawy jestem jak stany i inne gie?dy na t? wiadomo?c zareaguj?... - lepiej by? czujnym

O sobie: Jestem lepszym trenerem niż zawodnikiem.

Mój portfel:TUP(17),Getin(13.29),GTC(44,5) - to jest przestroga dla wszystkich lubiących strategię kup i trzymaj

2007-10-14, 23:05
Senator

"Małe szanse są często początkiem wielkich przedsięwzięć."
Demostenes

2007-10-16, 09:10
Kwestor

A ja je?li chodzi o sytuacj? na Bliskim Wschodzie to bra? bym pod uwag? z?oto. Je?li sie szukuje interwencja w Iranie to ceny pójd? w gór?. Ale oczywi?cie ropa te? pójdzie w gór? :-) co prawda ?ycie podczas interwencji straci kilkaset, kilka tysi?cy ludzi ale ceny akcji spólek zbrojeniowych na ameryka?skiej gie?dzie pójd? w gór? jak rówie? innych spó?ek bezpo?rednio i po?rednio zwi?zanych z wojn?. Olbrzymie przetargi spowoduj? utrzymanie na odpowiednim poziomie rozwoju najwi?ksz? gospodarke ?wiata a dla milionów inwestorów na zachodzie przed?u?enie nadzieji na bogactwo znalezione na parkiecie.
Wi?c jedyne co mo?emy zrobi? w takiej sytuacji to modli? si? o wojne i nie g?osowa? na LPR :-)

2007-10-17, 20:40
Trybun wojskowy

Wi?c jedyne co mo?emy zrobi? w takiej sytuacji to modli? si? o wojne

zastanów si? lepiej co piszesz

2007-10-18, 08:45
Kwestor

Taka prawda obecnie to wojny s? bardzo silnym motorem nap?dowym ameryka?skiej gospodarki. Zdanie które zacytowa?e? jest oczywi?ci? pewn? tragiczn? ironia gdy? z jednej strony chcemy aby na gie?dach by? ci?g?y wzrost indeksów, ci?g?a hossa ale z drugiej strony na ten wzrost maja wp?yw wielkie zamówienia które sk?ada rz?d USA firmom zbrojeniowym i które to zamówienia co roku si?gaj? kilkudziesi?ciu mld dolarów. Przez te zamówienia indeksy tych spó?ek ida w góre cz?sto "ciagn?c" swoich kooperantów jak i ca?? gie?de ameryka?sk?, doch?dz? tu równie? wahania cen ropy naftowej i z?ota. Jako ?e gie?dy tworz? system naczy? powi?zanych to sytuacja na gie?dzie NY odbije si? równie? na naszej gie?dzie i nadal b?dziemy mieli zwy?kie indeksów. Jak zapewne wiesz w kongresie mo?na przeg?osowa? skuteczniej dodatkowe ?rodki dla armii je?li akurat s? prowadzone jakie? dzia?ania wojskowe takie jak na przyk?ad prewencyjny atak USA na Iran w poszukiwaniu broni atomowej lub instalacji niezbednych do jej powstania. Taki sam atak mia? miejsce w przypadku Iraku gdzie szukano broni masowego ra?enia co prawea nigdy jej nie znaleziono ale to ju? mniej wa?ne, kogo to przecie? obchodzi. Prawda jest taka ?e wojny chc? tylko ci którzy mog? na niej zarobi? lub powi?kszy? swoj? strefe wp?ywów. A ty Seeker chyba chcesz zarobi? na gie?dzie ? Wiem jak to zabrzmia?o: bezdusznie , p?ytko , kapitalistycznie ale mimo ca?ej naszej empatii i altruizmowi zarabiamy na gie?dzie pieni?dze na których jest krew.

2007-10-18, 11:17
Trybun wojskowy

Taka prawda obecnie to wojny s? bardzo silnym motorem nap?dowym ameryka?skiej gospodarki. Zdanie które zacytowa?e? jest oczywi?ci? pewn? tragiczn? ironia gdy? z jednej strony chcemy aby na gie?dach by? ci?g?y wzrost indeksów, ci?g?a hossa ale z drugiej strony na ten wzrost maja wp?yw wielkie zamówienia które sk?ada rz?d USA firmom zbrojeniowym i które to zamówienia co roku si?gaj? kilkudziesi?ciu mld dolarów. Przez te zamówienia indeksy tych spó?ek ida w góre cz?sto "ciagn?c" swoich kooperantów jak i ca?? gie?de ameryka?sk?, doch?dz? tu równie? wahania cen ropy naftowej i z?ota. Jako ?e gie?dy tworz? system naczy? powi?zanych to sytuacja na gie?dzie NY odbije si? równie? na naszej gie?dzie i nadal b?dziemy mieli zwy?kie indeksów. Jak zapewne wiesz w kongresie mo?na przeg?osowa? skuteczniej dodatkowe ?rodki dla armii je?li akurat s? prowadzone jakie? dzia?ania wojskowe takie jak na przyk?ad prewencyjny atak USA na Iran w poszukiwaniu broni atomowej lub instalacji niezbednych do jej powstania. Taki sam atak mia? miejsce w przypadku Iraku gdzie szukano broni masowego ra?enia co prawea nigdy jej nie znaleziono ale to ju? mniej wa?ne, kogo to przecie? obchodzi. Prawda jest taka ?e wojny chc? tylko ci którzy mog? na niej zarobi? lub powi?kszy? swoj? strefe wp?ywów. A ty Seeker chyba chcesz zarobi? na gie?dzie ? Wiem jak to zabrzmia?o: bezdusznie , p?ytko , kapitalistycznie ale mimo ca?ej naszej empatii i altruizmowi zarabiamy na gie?dzie pieni?dze na których jest krew.

niestety nie jestem ?wietnym inwestorem :) bo na razie to jestem na minusie ;)
ale co do Twojej wypowiedzi, ?e zarabiamy pieni?dze na których jest krew, to zale?y co masz na my?li, wiadomo ?e ?eby zarabia? kto? musi traci?, ale trac? inni inwestorzy którzy weszli do gry, to by?a ich decyzja i to jest ok. Wszyscy wiemy jakie jest ryzyko.
Ale je?li mówisz ?e chcia?by? wojny, tylko dlatego ?eby zarobi? - to có?, ja jestem zupe?nie innego zdania. Wol? nie zarobi?, jako? prze?yj?. Uwa?am ?e wojna prawie nigdy nie jest dobrym wyj?ciem. Tak naprawd? mo?esz zarobi? i bez wojny, na gie?dzie zawsze kto? zarabia a kto? traci, mo?esz by? tym który zarabia nie ?ycz?c innym ?mierci (pewnie przy tym b?d?c szcz??liwszy ?e kasa Ci? nie zniewoli?a).

To jest zreszt? szerszy temat. Rynek finansowy ma dwa oblicza: ciemn? z wyzyskiem i machinacjami i jasn?, bo przecie? bez inwestycji nie by?oby rozwoju na ?wiecie, lepszych dróg, technologii itp. Czemu nie zaj?? pozycji po jasnej stronie? Ty jako inwestor gie?dowy i tak nic nie musisz zmienia? poza sposobem my?lenia. Bo w sumie akurat gra na gie?dzie nie jest ani po jasnej ani po ciemnej stronie, po prostu jedni kupuj? inni sprzedaj?.

Zreszt? przecie? to forum te? jest po to ?eby?my mogli si? wymieni? do?wiadczeniami a przecie? mo?esz powiedzie? ?e jeste?my Twoimi rywalami i nic nie b?dziesz pisa? tylko czyta? itp :P:P.

Na koniec dodam ?e mi?o zaskoczy?a mnie Twoja wypowied?, która nie by?a w ?adnym calu ofensywna, a takiej sie spodziewa?em bo niestety cz?sto tak bywa na forach.
Wi?c gratuluj? :)

2007-10-20, 19:13
Kwestor

Ale je?li mówisz ?e chcia?by? wojny, tylko dlatego ?eby zarobi? - to có?, ja jestem zupe?nie innego zdania.
Cytuj:
Uwa?am ?e wojna prawie nigdy nie jest dobrym wyj?ciem.

Masz racje wojna nie jest ze wzgledów HUMANITARNYCH dobrym rozwi?zaniem i normalny cz?owiek a za takiego sie uwa?am :-) jest zdania ?e wojny to absolutne z?o, gdy? ujawniaj? to co w ludziach jest najbardziej pod?e i ohydne. Natomiast jestem zdania ?e istnieje grupa ludzi, firm które z aprobata przyje?yby wiadomo?? o rozpocz?ciu jakiego? konfliktu gdy? z ekonomicznego punktu widzenia wojna mo?e sie op?aca? ale tylko pewnej ograniczonej liczbie osób. Po obejrzeniu filmu "Zeitgeist" w którym oczywi?cie nie wszystko musi by? prawd?, jestem zdania ze istniej? ludzie którzy pragna wojny. Ale czytaj?c o historii USA np. mo?na zauwa?y? ?e jako jedyny chyba kraj wyszed? z obu wojen ?wiatowych z zyskiem. Po prostu op?aci?o im sie uczestniczyc w wojnie i chyba maja to zakodowane ju? ze jesli jest wojna to jest dobrze (przynajmniej dla tych nielicznych którzy maj? duzy wp?yw na polityke) . Obejrzyj ten film - Zeitgeist. W niektórych mom?tach jest troche przesadzony ale je?li chociaz cz??c z tego jest prawd? to jest kiepsko, na prawd? kiepsko.

Jednak nie powiesz mi chyba ?e katastrofy , wojny nie maja wp?ywu równie? na ma?ych inwestorów niezale?nie od tego jaka drog? w inwestowaniu obior? czy to jak nazwa?e? "ciemn?" czy "jasn?" . Pamietam huragan Katrina i zniszczenie Nowego Orleanu. Z gie?d Europejskich wycofano w ciagu kilku dni miliardy dolarów a wrzucono w akcje spó?ek budowlanych które zdoby?y kontrakty rz?dowe na odbudowe miasta i znowu kto? zarobi? na tragedii co oczywi?cie nie jest chyba czym? z?ym taki jest biznes taka jest gie?da.

2007-10-21, 11:08
Trybun wojskowy

ja si? zgadzam z tym ?e wojna jest zyskowna dla USA (i w ogóle ?e na wojnach si? bogaci jaka? tam grupa ludzi) i tak dalej (to co pisa?e? - z tym si? zgadzam),
dwa, zgadzam si? te? ?e katastrofy maj? wp?yw na zwyk?ych inwestorów (maj? wp?yw na ca?? gie?d? wi?c trudno ?eby nie mia?y na nas)

to co ja chcia?em powiedzie? to to, ?e poniewa? nasze pragnienia kszta?tuj? nas samych to je?li my sami pragniemy wojny to kszta?tujemy w ten sposób nasz? psychik?, to ?e kto? tam jej pragnie i ?e komu? sie ona op?aca to mnie nie obchodzi tak naprawd? (poza informacj? predykcyjn?),
nie obchodzi mnie to nie dlatego ?e nie wp?ynie to na mój portfel, ale dlatego ?e nic nie mog? na to poradzi?,
gram na gie?dzie wi?c musz? si? do niej dostosowywa?, od tego na ile dobrze to zrobi? zale?y mój zysk, nie zale?y on w ogóle od tego czy ja chc? wojny czy nie, ani ?adnych innych pobo?nych ?yczy?

czyli podsumowuj?c chodzi?o mi o to ?e:
przypadek
a)pragn?c wojny kszta?tujesz negatywnie swoj? psychik?/dusz? (jakkolwiek tego nie nazwiesz)
b) pragniesz pokoju - kszta?tujesz pozytywnie swoj? dusz?

Natomiast Twój portfel w ogóle nie zale?y od tego czy a) czy b).

2007-10-21, 20:29
Kwestor

Do?? emocjonalnie troche podchodzisz do tego :-) ale spoko to jest bardzo pozytywne ;-)
A wracaj?c do ?ród?a tej ciekawej dyskusji
Cytuj:
A ja je?li chodzi o sytuacj? na Bliskim Wschodzie to bra? bym pod uwag? z?oto. Je?li sie szukuje interwencja w Iranie to ceny pójd? w gór?. Ale oczywi?cie ropa te? pójdzie w gór? :-) co prawda ?ycie podczas interwencji straci kilkaset, kilka tysi?cy ludzi ale ceny akcji spólek zbrojeniowych na ameryka?skiej gie?dzie pójd? w gór? jak rówie? innych spó?ek bezpo?rednio i po?rednio zwi?zanych z wojn?. Olbrzymie przetargi spowoduj? utrzymanie na odpowiednim poziomie rozwoju najwi?ksz? gospodarke ?wiata a dla milionów inwestorów na zachodzie przed?u?enie nadzieji na bogactwo znalezione na parkiecie.
Wi?c jedyne co mo?emy zrobi? w takiej sytuacji to modli? si? o wojne i nie g?osowa? na LPR :-)

By?a to prowokacja, ciesze sie tylko ze nikt mi nie przyklasno? w tym aby hmm modlic sie o wojne.

2007-10-22, 16:19
Kwestor

Ronin, czy Ty aby nie nabijasz si? ze mnie zbyt bole?nie?? nie?adnie kopa? le??cego (aczkolwiek wiem, ?e praktycznie ;p)

2007-10-22, 22:04
Kwestor

Drobne wpadki na parkiecie kazdemu sie zdarzaj? ;-)

2007-10-22, 22:25
WyÅ›wietl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wÄ…tek Odpowiedz w wÄ…tku  Strona 1 z 1
 [ Posty: 11 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Kto przeglÄ…da forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 1 gość