|
Zobacz wątki bez odpowiedzi | Zobacz aktywne wątki
|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 21 ] |
|
| Autor |
Wiadomość |
|
RoninPL
Kwestor
|
 Polityka FED-u
Dzisiaj FED obniżył stopy procentowe o 0,75 punktu procentowego do 3,5%. Pierwsza reakcja super, hurra wreszcie może bedzie wieksze odbicie a być może niektórzy mysla juz o tym że korekta sie skończyła. Tylko czy to korekta czy recesja?? FED chce uratowac Amerykańska gospodarke przed dalszymi spadkami tylko że obnizając stopy procentowe tak naprawde działa na krótka mete. Mamy do czynienia z recesja, według niektórych stracilismy juz kilkadziesiąt % więc powinno teraz byc spokojne odbicie. Nic z tych rzeczy stagnacja i trend spadkowy potrwa jeszcze kilka -kilkanaście miesięcy a potem zmudna wspinaczka indeksów w góre. Więc decyzja FED to to tylko woda na młyn spekulantów i nieudolna nie pierwsza już próba ratowania zieleni na parkecie. Była hossa musi byc i bessa na której tez mozna zarobić.
http://gielda.onet.pl/0,1677939,wiadomosci.html
_________________ "Ryzyko bierze się z niewiedzy o tym co robisz" -- Warren Buffett
|
| 2008-01-22, 19:26 |
|
 |
|
emu
Konsul
Dołączył: 2007-01-02, 22:01 Posty: 2391 Lokalizacja: 296 km. od WGPW
|
Racjonalne wydaje się pytanie, czy naprawdę FED widzi przesłanki do aż tak agresywnego działania, a kolejna kwestia czy te działania przyniosą zamierzone cele? Obecnie poczynania inwestorów w dużej mierze wynikają z emocji, a w takim przypadku tylko działania o charakterze fundamentalnym mogą być skuteczne.
Ostatnio taka reakcja FED na kryzys zwiazany z rynkiem hipotecznym miała miejsce w sierpniu ub., a wtedy obniżka zdołała powstrzymać wyprzedaż akcji po kryzysie kredytowym w USA. Ruch ten zapewnił rynkom światowym ponad dwu miesięczną falę wzrostową. czy tak bedzie i teraz? Wątpię.
_________________ Martw się wtedy. kiedy jest dobrze, bo jak jest źle, to jest za późno
|
| 2008-01-22, 19:52 |
|
 |
|
M.D
Konsul
|
Moje zdanie pewnie znacie ;/ nie tędy droga. Zamiast drukowac pieniadze i zadluzac sie coraz bardziej Usa powinno poskromic swoje wydatki i zamiast konsumowac inwestowac i wreszcie zaczac splaca dlug "dolara" np. poprzez zwiekszenie eksportu. Strzal gotowki skierowany dla konsumentow to jest strzal wedlug mnie w noge - najpierw podskoczymy, a potem lupniemy ale moze juz nie na nogi tylko na glowe. :) zapraszam do dyskusji :)
_________________ "Reprezentant Analizy Technicznej zna Każdą cenę, ale nie zna żadnej Wartości"
O sobie: Jestem lepszym trenerem niż zawodnikiem.
Mój portfel:TUP(17),Getin(13.29),GTC(44,5) - to jest przestroga dla wszystkich lubiących strategię kup i trzymaj
|
| 2008-01-22, 22:15 |
|
 |
|
Yankee
|
zgadzam sie ze droga obrana moze byc baaardzo kosztowna za czas jakis a zaplaci za to caly swiat (jezseli chodzi o rynki finansowe)
patrzac na 2 ostatnie sesja na swiecie mozna powiedziec ze stany dzisiaj skonczyly na mocnych plusach 
|
| 2008-01-22, 23:00 |
|
 |
|
RoninPL
Kwestor
|
Chyba akurat nikt nie będzie miał obiekcji co do powyższych wywodów. Dla nas jest zrozumiałe że działania FED-u są skierowane na krótkie pobudzenie giełdy bo chyba racjonalnie myślący ludzie nie maja watpliwości że takie działania nie zmienią nic na dłuzsza metę.
Cytuj: Strzal gotowki skierowany dla konsumentow to jest strzal wedlug mnie w noge - najpierw podskoczymy, a potem lupniemy ale moze juz nie na nogi tylko na glowe. :)
Nie mozna na siłe próbować powstrzymac tego "kryzysu" który obecnie przechodzi globalna gospodarka bo takie działania jak zauwazyłeś M.D sprawią tylko że upadniemy z wiekszej wysokości i upadek ten bedzie o wiele bardiej dotkliwy dla wszystkich.
_________________ "Ryzyko bierze się z niewiedzy o tym co robisz" -- Warren Buffett
|
| 2008-01-22, 23:02 |
|
 |
|
M.D
Konsul
|
można probować, ale nie tedy droga. Zamiast zachęcić do inwestowania i oszczędzania amerykanów próbują ich zachęcić do kupowania... Niedługo dolar będzie tyle wart ze tylko najbogatszych będzie stać żeby kupić sobie ciuszki z Chin. Jestem ciekawy kiedy nastąpi krach na rynku walutowym. Kiedy mit DOLARA pęknie w szwach. Nie mam przed sobą liczb, ale podejrzewam że w tej chwili gdyby pozostale gospodarki chcialy odkupić towary za dolary które wcześniej dostały od drukarni amerykańskich wzamian za swoje towary to by się musieli ustawiać w kolejkach...
_________________ "Reprezentant Analizy Technicznej zna Każdą cenę, ale nie zna żadnej Wartości"
Mój portfel:TUP(17),Getin(13.29),GTC(44,5) - to jest przestroga dla wszystkich lubiących strategię kup i trzymaj
|
| 2008-01-23, 00:27 |
|
 |
|
RoninPL
Kwestor
|
M.D napisał(a): Zamiast zachęcić do inwestowania i oszczędzania amerykanów próbują ich zachęcić do kupowania...
Potwierdza sie, pogieło ich w tych stanach
http://gielda.onet.pl/1,1679798,swiat.html
|
| 2008-01-24, 22:40 |
|
 |
|
mgreg
Konsul
Dołączył: 2006-12-19, 13:48 Posty: 1492 Lokalizacja: Warszawa/Łomża
|
To raczej zawoalowane wpompowanie pieniędzy do systemu bankowego niż rozdawnictwo, a przy okazji efekt psychologiczny, żeby pobudzić konsumpcję.
Takie to Keynesowskie, więc raczej zaufania penei wśród nas nie wzbudza, ale na jakiś czas może poprawić nastroje na rynku i o to chodzi 
|
| 2008-01-25, 00:07 |
|
 |
|
M.D
Konsul
|
:) zawoalowane :D heheheheheheh
|
| 2008-01-25, 12:55 |
|
 |
|
M.D
Konsul
|
 Re: Polityka FED-u
"Krótkoterminowym efektem tych działań będzie zapewne poprawa koniunktury gospodarczej i wzrost zadowolenia społeczeństwa oraz inwestorów giełdowych, którzy nadal będą mogli liczyć wirtualne zyski. Z ulgą odetchną też bankierzy, którzy udzielili kredytów podmiotom, od których nie da się wyegzekwować ich spłaty. Jednak w dłuższej perspektywie skutkiem takiej państwowej „stymulacji” będzie wzrost inflacji, deprecjacja dolara oraz odpływ kapitału, który jest Ameryce niezbędnie potrzebny do sfinansowania swojej robionej na kredyt konsumpcji." Reszta pod tym linkiem - zgadzam się w 100% a i tak słabo powiedziane według mniehttp://www.bankier.pl/wiadomosc/Koniec- ... 04903.html
|
| 2008-01-28, 18:26 |
|
 |
|
M.D
Konsul
|
Kolejny artykuł napisany z rezerwą ;) w bankierze - zadziwiają mnie ostatnio :D
"Rezerwa Federalna od września obniża cenę pieniądza, chcąc w ten sposób uchronić Stany Zjednoczone przed recesją wywołaną przez kryzys na rynku kredytów hipotecznych oraz załamanie w budownictwie mieszkaniowym. Kolejne oznaki pogarszania się sytuacji gospodarczej w USA nadeszły w grudniu, kiedy to wzrosło bezrobocie, a wskaźniki dla przemysłu wskazywały na regres w tym sektorze. Dlatego też cena pieniądza w Stanach Zjednoczonych w ciągu ostatnich pięciu miesięcy spadła aż o 1,75 pkt. proc., osiągając poziom 3,50%. Koszty kredytu w USA stały się przez to niższe niż w Eurolandzie czy Wlk. Brytanii, gdzie stopy procentowe wynoszą odpowiednio 4,00% i 5,50%. "
http://www.bankier.pl/wiadomosc/Analiza-Fed-zmierza-w-strone-ujemnych-realnych-stop-procentowych-1705837.html
|
| 2008-01-29, 12:57 |
|
 |
|
RoninPL
Kwestor
|
Cytuj: Amerykańska Rezerwa Federalna (Fed) obniży stopy procentowe o 50 pkt. bazowych, jednocześnie przygotowując się do dalszych obniżek - oceniają analitycy. Decyzja o stopach procentowych zostanie podana w środę. W tym tygodniu będzie panowała na giełdzie ...zieleń. http://biznes.onet.pl/0,1682446,wiadomosci.htmlDobre wiadomości ze Stanów http://gielda.onet.pl/0,1466103,komentarze.html Czyżby mozliwe że to w wyniku działania Fed podczas ostatniego posiedzenia ? Giełdy na zielono, ludzie zarabiaja ale jednak wypowiedzi i teksty cytowane przez M.D daja do myslenia. Czas pokaże a historia oceni.
|
| 2008-01-29, 20:39 |
|
 |
|
kazik
Pretor
|
FOMC, któremu przewodzi szef Fed Ben Bernanke, zdecydował o drugiej w ciągu dziewięciu dni obniżce stóp procentowych. Stopa overnight spadła do 3,0 proc. 
_________________ Ceną jest to co płacisz, wartością - co dostajesz Portfel- b]LZPS,BYTOM, PBG,PGNIG[/b] Obserwowane HBP,KGHM[/b]
|
| 2008-01-30, 20:31 |
|
 |
|
link
|
Mam pytanie - co się stało takiego o 21 naszego czasu, że po początkowej stabilizacji i następnie wzrostowi (jak podejrzewam reakcja na decyzję Fedu) amerykańskie indeksy tak raptownie poszły w dół (,p. Dow Jones Industrial z 12680.27 na 12408.77)?
Ostatnio edytowano 2008-01-31, 09:28 przez link, łącznie edytowano 1 raz
|
| 2008-01-30, 23:31 |
|
 |
|
Yankee
|
nic sie nie stalo.od paru dni roslo pod obnizke 50 wiec dzisiaj realizowali zyski
|
| 2008-01-30, 23:39 |
|
 |
|
mgreg
Konsul
Dołączył: 2006-12-19, 13:48 Posty: 1492 Lokalizacja: Warszawa/Łomża
|
Tu moze być kilka odpowiedz- zarówno realizacja zysków, jak i to: http://www.reuters.com/article/marketsN ... 130?rpc=44I chyba ten raport był przyczyną zwrotu. TEoertycznie pozytywna reakcja na FED z reguły przychodzi dzień dwa po fakcie - zobaczymy zatem US jutro i w poniedziałek
|
| 2008-01-31, 00:46 |
|
 |
|
M.D
Konsul
|
Pani Ania pięknie gada - polać jej :D http://www.bankier.pl/wiadomosc/Za-bled ... 07485.html"Cały świat obserwuje posunięcia FED-u z jednej strony ze strachem, z drugiej strony z drwiącym uśmieszkiem. Determinacja Rezerwy Federalnej wskazuje na niedołęstwo i błędy największego mocarstwa na świecie, popełniane w przeszłości. Wreszcie niepokonany Titanic trafił na swoją górę..."
|
| 2008-02-01, 11:38 |
|
 |
|
RoninPL
Kwestor
|
Dosadne, rzeczowe i w pełni prawdziwe stwierdzenia i opinia. Wujek Sam ma kłopoty, obarcza nimi wszystkich do okoła ale nikt nie moze na to bezczynnie patrzeć. żyjemy w globalnej wiosce jesli ktos złapie katar niedługo cała wioska bedzie chora.
|
| 2008-02-01, 12:08 |
|
 |
|
M.D
Konsul
|
hehe ;) to moze wybić chore stado :D
|
| 2008-02-01, 12:13 |
|
 |
|
LuC
Senator
|
zamiast dać aspirynę- FED serwuje tylko kropelki, które doraźnie działają, ale kataru nie wyleczą :>
żeby tylko po wszystkim lekarz nie zawołał: "operacja się udała, ale pacjent zmarł"
|
| 2008-02-19, 12:10 |
|
 |
|
RoninPL
Kwestor
|
http://gielda.onet.pl/0,1713168,wiadomosci.htmlCytuj: Bank centralny Stanów Zjednoczonych Fed (Federal Reserve) obniżył stopy procentowe aż o 0,75 proc. Tym samym potwierdził, że walczy na rzecz przezwyciężenia kryzysu na rynku kredytowym i ożywienia gospodarki.
Do tej pory stopa procentowa wynosiła 3 proc. Po obniżce wynosi 2,25 proc. i jest najniższa od lutego 2005 roku. Amerykanie idą na całego. Aby nikt nie powiedział "Sprawdzam" bo może się okazać że w kartach nic nie mają i jechali na blefie.
|
| 2008-03-18, 22:16 |
|
 |
|
|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 21 ] |
|